BAUŅU MUIŽA

Bauņu muiža celta 1770. gadā un bijusi viena no skaistākajām apkaimes muižām, ar greznām podiņu krāsnīm. Ap 1930. g. muižas vidusdaļu nojauca, vēl saglabājies neapdzīvotais pils R spārns. Zīverss bija pats pirmais, kurš Latvijā ieviesa palladiskās lauku villas ideju: ēkas galos pacēlās divas nelielas paviljonveida būves, ko ar galveno celtni savienoja galerijas. Te spilgti parādījās jaunais klasicistiskais “country house” stils angļu lordu izpratnē, kur gari izstiepto pazemo būvi veido dažāda augstuma būvapjomi, savienoti ar galerijām. Anglijā to visu bieži vainagoja balustrādes. Arī Bauņos tāda pacēlās virs centrālā rizalīta parka puses vidusdaļā, it kā sabalsojot ar balkona margām. Taču Bauņu muižas nama arhitektūra rāda arī to, ka Vidzemē pat bagāts un zinošs pasūtītājs nevarēja iegūt visiem Eiropas standartiem atbilstošu arhitektūras meistardarbu. Vietējais mūrniekmeistars vien aptuveni spēja iemiesot tālās Eiropas paraugus. Lai cik moderna savam laikam bijusi Bauņu muižas māja, nevar nemanīt, ka panaivs ir četrkolonnu portiks ar smagnējām toskāņu ordera kolonnām, ka portika horizontālais pārsegums un atika virs tā celtni atgriež pie baroka, ka nemotivētas ir konsoles virs pirmā stāva logiem. Parka pusē ēkas centru uztvēra sešu zemu toskāņu kolonnu nests balkons ar divlaidu kāpnēm. (…) Šodien viens no gala korpusiem ir drupās, otrs ir privātīpašums un tur notiek remonti.

Parka platība – 41,75 ha, no tiem dīķis aizņem 10,75 ha. Pils gandrīz nav saglabājusies. Autoceļš šķērso brīva plānojuma parku. Pilij tuvākā parka daļa stipri pārveidota. Otrpus autoceļa paralēlu dīķu sistēma, ko ietver regulāri stādījumi. Tālāk mežaparks ar Jēkabkalnu.  Ir jābūt botānikas speciālistam, lai zinātu, ka Bauņos aug skaistākās Veimuta priedes Latvijā un ka Bauņi un lapegles ir nesaraujams jēdziens. Par lapegļu izplatību Ziemeļlatvijā jāpateicas Bauņu muižas īpašniekam Jakobam Johanam fon Zīversam, muižniekam, kurš savu garo un spožo karjeru beidza ar koku stādīšanu, pēc tam rodot atdusas vietu Bauņu muižas Jēkaba kalnā zem paša stādītām lapeglēm.

Foto: https://3.bp.blogspot.com/-6jWSBJVhBbw/WzcitL3yLEI/AAAAAAAAY-E/d5sDqYhhuqIqiezADYeApTWfaoZ3iCtswCEwYBhgL/s1600/Baunu%2Bmuiza%2B2018%2B%25282%2529.JPG